Doulapalvelut

Ota yhteyttä ja varaa aika ilmaiseen tutustumiskäyntiin:
050-4096868/Piia tai doulapiia@yahoo.fi
Minut löytää myös usein Aktiivinen Synnytys ry:n keskusteluilloista: katso lisää täältä.

Doula tarkoittaa raskauden, synnytyksen ja vauvavuoden aikaista tukihenkilöä.
Suomen synnytys-, äitiys- ja perhekulttuuria leimaa usein yksinäisyys ja selviytymisen asenne. Ajatellaan, että on tarpeeksi ja riittävää,että raskaudesta ja synnytyksestä selviää hengissä. Viis siitä minkälaisilla haavoilla nainen on synnytyksen jälkeen tai siitä, jos hän törmää äitiyden ensimmäisiin kuukausiin yksin ja ns. kantapään kautta. Äidin tulisi olla onnellinen ja tyytyväinen koska sekä hän että vauva ovat hengissä.

Koulutettu doula on ehdottoman välttämätön tässä nykyisessä synnytyskulttuurissa kun tulevat vanhemmat haluavat säästyä synnytyksen sudenkuopilta ja helpottaa matkaansa vanhemmuuden ensi askelilla. Toisin sanoen kun he haluavat oppia muutenkin kuin vain kantapään kautta…

Kokemukseni mukaan on karrikoidusti kolmenlaisia doula-asiakkaita: ensimmäinen ja suurin ryhmä on ne naiset, jotka ovat jollain tavalla, henkisesti ja/tai fyysisesti kolhiintuneet ensimmäisestä synnytyskokemuksestaan niin, että he ovat päättäneet tehdä ’kaikkensa’ jotta sama ei toistuisi uudelleen. Toinen ryhmä on ns. valveutuneet ensisynnyttäjät, jotka ovat lukeneet ja opiskelleet raskautta ja synnytystä niin paljon, että tietävät että on epäeettistä olla ottamatta doulaa mukaan synnytykseen. Kolmas ryhmä on Suomessa asuvat ulkomaalaiset – heille doula on jo tuttu käsite kotimaansa synnytyskulttuurista.

Kuitenkin, doulan palkkaa vain pienen pieni osa kakista suomalaisista synnyttäjistä. Miksi on näin? Koska yleisesti ottaen suomalaiset naiset luottavat siihen, että ’kyllä ne siellä sairaalassa osaavat hommansa ja auttavat sitten tarpeen vaatiessa’. Naisten kannattaa kuitenkin huomioida seuraavat tosiasiat: 1) sairaalassa kätilöillä on kiire (monta synnyttäjää samaan aikaan), 2) synnytyksen aikana kätilö saattaa vaihtua useampaankin kertaan ja 3) usemmiten kätilö on synnyttäjälle täysin vieras henkilö (eli henkilökemiat eivät välttämättä kohtaa). Lisäksi naisille ei kukaan kerro siitä, mitä synnyttäminen oikeastaan on (kuten mitä naisen kehossa (ja mielessä) tapahtuu synnytyksen aikana, miten nainen voisi omalla toiminnallaan edessauttaa synnytyksen sujuvuutta ja mitä konkreettista puoliso voisi tehdä synnytyksen aikana, jotta synnytys sujuisi mahdollisimman sutjakkaasti). Tämän hetken synnytyskulttuuristamme puuttuu valitettavasti myös naisten positiivinen kokemuksellinen tieto siitä mitä synnyttäminen parhaimmillaan on ja miten ottaa menestyksekkäästi haltuun äitiyden/isyyden ensimmäiset tuntemukset. Paljon kokemustietoa tuntuu kyllä löytyvän siitä mitä synnytys ja vanhemmuus pahimmillaan on…

Summa summarum, palkkaamalla doulan jo heti esikoisen raskausaikana, ja huolimatta kaikista epäilyistä ja mututuntumista mitä päässäsi tai puolisosi päässä mahdollisesti pyörii, pystyt(te) ihan oikeasti vaikuttamaan siihen, millainen synnytyskokemuksestasi/kokemuksestanne tulee! Tämän huomaa mielestäni parhaiten puolisoiden kommenteista nimenomaan esikoisen syntymän jälkeen: järjestään jokainen on sitä mieltä, että doulan pitäisi olla lakisääteinen juttu synnyttäville pariskunnille.

Minun doula-ammattitaitoani on mm. raskauteen ja synnytykseen liittyvien pelkojen ja epävarmuuksien työstäminen kanssasi. Toivon, että voin auttaa sinua (ja puolisoasi) löytämään omat ainutlaatuiset *posiitiviset* voimavaranne synnyttää ja olla vanhempi. Tavoitteeni on vahvistaa luottamustasi olla rohkeasti omanlaisesi synnyttäjä ja auttaa tavoittelemaan juuri sinulle/teille sopivaa synnytyskokemusta.

Erityisesti haluaisin rohkaista ensisynnyttäjiä käyttämään doulapalveluita. Toivon, että jo ensimmäinen synnytys voisi olla perheelle voimaannuttava kokemus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s